lågt GI.

Läste texten nedan i det senaste hälsonumret från Runners. Bra läsning!


"Forskare har i studier undersökt hur dessa olika effekter av blodsockernivån påverkar uthålligheten vid träning. Genom att studera olika grupper där de har fått äta mat med antingen högt GI (vitt bröd), lågt GI (linser) eller placebo har forskarna kunnat se vilken typ av livsmedel som ger det bästa resultatet för uthållighetsträning. De har sett att vid intag av långsamma kolhydrater (lågt GI) innan tävling fick man en positiv effekt på
uthålligheten. Anledning till detta tror forskarna är att 15 minuter in på passet ser man en högre blodglukoskoncentration om man ätit livsmedel med högt GI, men om man istället ätit livsmedel med lågt GI brukar man nå de höga värdena först efter 30-45 minuter. Detta gör att du under en längre tid har mer glukos i blodet vilket gör att musklerna snabbare kan ta upp det och använda det som bränsle. När du ska ut och träna eller tävla är det viktigt att du får i dig ett mellanmål före träningen, gärna cirka 30 minuter innan för att kroppen ska hinna tillgodogöra sig det. Ät då långsamma kolhydrater som böner, linser eller någon grov smörgås. När du sedan kommer hem efter din träningsrunda är det viktigt att du fyller på depåerna så snabbt som möjligt, senast 30 minuter efter avslutat pass. Men då bör du äta snabba kolhydrater som kroppen snabbt tar upp och börjar använda. Detta då depåerna i kroppen är tömda och behöver fyllas på."

Har fixat och donat här på morgonen. Diskat, städat i ordning, tvättat, strukit, etc. Skönt att få det gjort. Ska snart ge mig ut på en löprunda. Det är perfekt väder. Lite mulet och ganska svalt fast ändå inte kallt. Det ska bli skönt. Det blir nog ett lite längre pass med lugnt tempo för att se hur kroppen reagerar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0